Vágóhidak,
húsfeldolgozó üzemek

Húsfeldolgozó üzem

Sertés technológiai hűtők

Vadhús készítmény gyártó üzem

Szárazáru üzem fejlesztés

Sertés- marhavágó üzem rekonstrukció
Húsfeldolgozó üzem

Húsfeldolgozó üzem

Beruházó: ZIMBO Perbál Húsipari Termelési Kft.
A beruházás helye:  2074 Perbál, Ipari park
Tervezés: 1996.
Kivitelezés: 1996-1998.

A perbáli létesitmény zöldmezős beruházás keretében került megvalósitásra.

Az előregyártott v.b. szerkezetű, hőszigetelő paneles üzemépülethez kétszintes, hagyományos szerkezetű fejépület csatlakozik, melyben a szociális helyiségek kerültek elhelyezésre. A technológiai terület álmenyezetes kialakitású, az álmenyezet feletti térben kerültek elhelyezésre a gépészeti vezetékek és szerelvények. A telep rendelkezik saját szennyvízkezelővel.

Üzemépület alapterület

  • 2700 m2

Szociális épület alapterület (szintenként)

  • 860 m2

Alapanyag

  • Félsertés
  • Negyedelt marha

Készitmények

  • Vörösáruk
  • Felvágottak
  • Kenősáruk
  • Pácolt-füstölt termékek
  • Szárazáru féleségek

Kapacitás

  • 20-25 tonna/nap

Sertés és marhavágó

Beruházó: HUNGARY MEAT Kft.
Beruházás helye:  Kiskunfélegyháza
Tervező: AGROPROFIL Kft.
ROVANI Impianti S.R.L.
Tervezés: 1997.
Kivitelezés: 1997-1998.

Az üzem az egykori Kunsághús vállalat telephelyén került megvalósításra, a meglévő üzemépület elbontását követően

A tömbösitett, mintegy 17.000 m2 alapterületű épület magában foglalja az állatpihentetőket, sertés- és marhavágót, előhűtőt és tároló hűtőket, daraboló-csontozót, csomagolót és fagyasztót, valamint a kitermelődő étkezési melléktermékek feldolgozásához szükséges helyiségeket

Az üzemhez különálló blokként csatlakozik a meglévő /felújitott/ szociális- és irodaépület. A telep rendelkezik saját szennyviz előtisztitó berendezéssel.

Alapterület

  • 17.000 m2

Főfolyamatok

  • Sertésvágás: 450 db/ó
  • Marhavágás: 30 db/ó
  • Előhűtés
  • Tároló hűtés
  • Darabolás-csontozás
  • Hús csomagolás
  • Fagyasztás, fagyasztva tárolás
Húsfeldolgozó üzem

Húsfeldolgozó üzem

Beruházó: Privát Húsfeldolgozó Kft.
Beruházás helye:  7400 Kaposvár, Izzó u.
Tervezés: 2000.
Kivitelezés: 2000.

A létesitmény Kaposvár iparterületi részén, zöldmezős beruházás keretében került megvalósitásra.

Az acél vázszerkezetes, hőszigetelő paneles, tömbösitett jellegű épület magában foglalja a technológiai és kiszolgáló helyiségeket. A technológiai terület hőszigetelt álmenyezetes kialakitású, az álmenyezet feletti térben kerültek elhelyezésre a gépészeti vezetékek és szerelvények.

Üzemépület alapterület

  • 1600 m2

Alapanyag

  • Félsertés
  • Negyedelt marha

Készitmények

  • Vörösáruk
  • Felvágottak
  • Kenősáruk
  • Pácolt-füstölt termékek
  • Szárazáru féleségek

Kapacitás

  • 15 tonna/nap

Az üzem 2006. évben bővítésre került egy kétszintes, szintenként 1200 m2-es épületrésszel. Az emeleten füstölő- és érlelő klíma kamrák, a földszinten pedig szeletelő-csomagoló üzem került kialakításra.

Vágó és feldolgozó üzem
Sertésvágó üzem

Daraboló-csontozó üzem

Beruházó: Surjány Hús Kft.
A beruházás helye:  5212 Törökszentmiklós-Surjány
Tervezés: 2001.
Kivitelezés: 2001.

A létesítmény zöldmezős beruházás keretében, a meglévő hűtőházhoz csatlakoztatva került megvalósításra.

Az épület acél vázszerkezetű, a térelhatároló falak, valamint az üzemi álmennyezet hőszigetelő szendvicspanelből. A létesítmény önálló egységként működik, rendelkezik saját kiszolgáló és szociális blokkal.

Alapterület

  • 960 m2

Alapanyag

  • Félsertés
  • Negyedelt marha

Késztermék

  • Előhűtött tőkehús
  • Csomagolt, fagyasztott tőkehús

Kapacitás

  • 20 tonna/nap
Húsfeldolgozó üzem EU fejlesztés

Húsfeldolgozó üzem

Beruházó: Zádor Hús Kft.
A beruházás helye:  Budapest, XVIII. Közdűlő út
Tervezés: 2002.
Kivitelezés: 2003-2004.

Az üzemépület zöldmezős beruházás keretében került megvalósításra. Ehhez csatlakozik a szociális- és kiszolgáló rész, mely meglévő, felújított épületben kapott helyet.

Az üzem rendelkezik saját csontozóval, ezen kívül feldolgoz fagyasztott alapanyagot is. A húskészítmények széles körének előállítására van lehetőség, így az üzem alaklamazkodni tud a szezonális piaci igényekhez.

Alapterület

  • 1200 m2

Alapanyag

  • Félsertés
  • Fagyasztott hús
  • Ipari szalonna

Készitmények

  • Vörösáruk
  • Felvágottak
  • Kolbászfélék
  • Kenősáruk
  • Hurkafélék
  • Pácolt-füstölt termékek
  • Szárazáru féleségek
  • Étkezési zsír
  • Tepertő

Kapacitás

  • 10 t/nap

Feldolgozó üzem EU fejlesztés

Beruházó: Kaiser Food Kft.
A beruházás helye: 9151 Abda, Bécsi út
Tervezés: 2003.
Kivitelezés: 2004.

A tervezési feladat a Kaiser Food Kft. abdai üzemének EU megfelelőséget célzó fejlesztése volt. Ennek keretében a meglévő üzemépület leromlott állagu része (mintegy 500 m2) elbontásra került, a helyén új üzemrész épült. A megmaradó épületrész lényegében teljes felújításra került.

Az üzem gépészeti rendszere az EU követelményeknek megfelelően került átalakításra. A hűtési feladatot teljes egészében új hűtőrendszer látja el.

Az üzem főbb jellemzői:

  • Meglévő, átalakított üzemrész: 2100 m2
  • Új üzemrész:  600 m2

Marha- és sertésvágó üzem

Beruházó: D-Meat Kft. Dabas
A beruházás helye: Dabas
Tervezés: 2003.
Kivitelezés: 2004.

A létesítmény zöldmezős beruházás keretében került megvalósításra. A hagyományos szerkezetű, tömbösített üzemépület magában foglalja a technológiai,- valamint a kiszolgáló- és szociális helyiségeket. Ehhez nyaktaggal csatlakozik az állatpihentető.

A projektben az AGROPROFIL Kft. a technológiai tervezést végezte. Az üzemben a marhavágáson túlmenően lehetőség van a negyedelt marhatestek darabolására, csontozására, valamint a húsrészek csomagolására is.

Az üzem főbb jellemzői

  • Alapterület: 760 m2
  • Vágási kapacitás: 20 marha/nap

Húsfeldolgozó üzem EU fejlesztés

Beruházó: FALCOTRADE Rt.
Beruházás helye: Gyöngyös
Tervezés: 2003.
Kivitelezés: 2003-2004.

2002-ben a cég vezetése elhatározta, hogy a telep É-i végében működő, a magyar előírásoknak is  csak kompromisszumokkal megfelelő nagy mértékű felújításra szoruló, korszerűtlen körülmények között termelő Húskészítménygyártó üzem folyamatait az EU előírásoknak is megfelelő, új körülmények közé telepíti az alábbiak szerint:

A régi, de nagyobb belmagasságú volt vágóhídi épületrészt felújítja, átalakítja csomagoló-kiadó üzemrésszé. Az alacsony, korszerűtlen részt elbontja.
Ennek D-i oldalához csatlakoztatva, egy tömbben új gyártóüzem és új szociális épületet épít.

A koncepció biztosította, hogy a húskészítmény gyártás új, korszerű körülmények közé települhessen.

Az új és áttervezett üzemrészek adatai 

Objektum Terület [m] Megjegyzés
Csomagoló, készáruraktár 2.230 m˛ Átalakítás
Gyártóüzem 1.800 m˛ Új
Szociális épület 240 m˛ Új
Húskészítménygyártó üzem összesen 4.270 m˛ 30-40 t/nap
Borjú és birkavágó üzem EU fejl.
Sertésvágó és húsfeldolgozó üzem

Sertés vágó és daraboló üzem

Beruházó: Füstöltkolbász Kft. Makó
A beruházás helye: 6900 Makó, Rákosi út 7.
Tervezés: 2003.
Kivitelezés: 2004.

A létesítmény zöldmezős beruházás keretében került megvalósításra, a Füstöltkolbász Kft. makói telepén. Az üzemépülethez az utcai fronton kétszintes fejépület tartozik, melyben a szociális helyiségek kerültek elhelyezésre. Az állatpihentető az üzemépülethez nyaktaggal csatlakozik.

A projektben az AGROPROFIL Kft. a technológiai tervezést végezte. Az üzemben a sertésvágáson túlmenően lehetőség van a félsertések darabolására, csontozására, valamint a húsrészek csomagolására is.

Az üzem főbb jellemzői

Alapterület 

  • Üzemépület: 1200 m2
  • Szociális épület: 2×220 m2

Vágási kapacitás  

  • 50 sertés/óra 
Szárazárú gyártó és csomagoló üzem
Sertés daraboló-csomagoló üzem
Saslik gyártó üzem

Húskészítmény gyártó üzem

Beruházó: Huníz Hús-Depó Kft. Pécs
A beruházás helye: Martonvásár
Tervezés: 2005.
Kivitelezés: 2006.

Egy korábban működő, de az utóbbi években leállított üzem átalakításával valósult meg a mintegy 2400 m2-es alapterületű húsfeldolgozó üzem.

A gyártás alapanyaga előhűtött ill. fagyasztott hús és ipari szalonna. A létesítmény alapvetően pácolt-főtt termékek, valamint szárazárú féleségek gyártására szakosodott.

Az üzem főbb jellemzői

Alapterület  

  • 2400 m2

Készitmények

  • Pácolt-főtt termékek 
  • Szárazárú féleségek 

Kapacitás

  • 20 tonna/nap

Csomagoló és komissiózó üzem

Szárazáru üzem (8000 m2)

Beruházó: Délhús Zrt.
A beruházás helye: Alsómocsolád
Tervezés: 2005. október – 2006. január
Kivitelezés: 2006. március – 2006. október

A Délhús Zrt. alsómocsoládi gyárában 2005-2006. évben jelentős fejlesztést hajtott végre, melynek alapvető célja a szárazárú gyártó kapacitás növelése volt.

Ennek biztosítására a meglévő üzem anyagforgalmi rendszeréhez igazodva új ötszintes, szintenként 1200 m2 alapterületű toronyépület került kialakításra, melynek földszintjén készáru raktár és komissiózó, az első szinten klíma füstölő, a többi szinten pedig érlelő klíma kamrák kerültek elhelyezésre.

A toronyépülethez új, 1600 m2-es gyártóüzem csatlakozik, önálló szociális épülettel. A közelmúltban épült szeletelő-csomagoló üzem átalakításra került.

Az elhasználódott irodai blokk helyett impozáns igazgatási épület létesült.

Felújításra ill. cserére került a telep energetikai-, valamint közmű- és szennyvíz rendszere, a szennyvíz tisztítóval együtt. A telep vízellátó és vízkezelő rendszere is fejlesztésre került.

A fejlesztés eredményeképpen a Délhús Zrt. (2007-től PICK Zrt.) alsómocsoádi gyára magyarországi legmodernebb élelmiszeripari nagyüzemeinek egyike.

Az üzem főbb jellemzői

Bővítményi alapterület

  • cca 8000 m2 

Szárazáru gyártó kapacitás

  • 10.000 tonna/év

Szárazáru gyártó üzem
Húsfeldolgozó üzem

Daraboló-csomagoló üzem és hűtőház

Beruházó: Jáner Hús Kft.
A beruházás helye: Szigetszentmiklós, Ipari park

A létesitmény zöldmezős beruházás keretében kerül megvalósitásra.

Az előregyártott v.b. szerkezetű, hőszigetelő szendvicspaneles üzemépület két, eltérő belmagasságú részből áll. A daraboló-csomagoló blokkból és a hűtőházból. Ehhez csatlakozik a kétszintes szociális épület.

Az üzem főbb jellemzői

  • Alapterület: 3700 m2

  • Tevékenység:

    – sertés-marha darabolás, csontozás, csomagolás
    – baromfi darabolás, csomagolás
    – nagykereskedelmi raktározás, komisssiózás
    – hűtőházi tevékenység

Húsfeldolgozó üzem

Nagyvad feldolgozó rekonstrukció

A beruházás helye: Soponya

A fejlesztés keretén belül modern, gépesített technológia került betervezésre, mely növeli a hatékonyságot, valamint maradéktalanul kielégíti az élelmiszerhigiéniai követelményeket.

Az üzem főbb jellemzői

  • Tevékenység: Lőtt nagyvad (szarvas, őz, vaddisznó, muflon) hűtve tárolása, nyúzása, darabolása, csontozása

Kebab (gyros) gyártó üzem

Beruházó: Duna-Döner Kft.
A beruházás helye: Makó, Ipari park

A létesitmény zöldmezős beruházás keretében került megvalósitásra, török tulajdonosi háttérrel.

Az előregyártott v.b. szerkezetű, hőszigetelő szendvicspaneles üzemépülethez kétszintes, hagyományos szerkezetű szociális épület csatlakozik.

Az üzem főbb jellemzői

  • Alapterület: 2400 m2
  • Tevékenység: Csirke, valamint marhahús alapanyagból Döner-kebab (gyros) gyártása, lefagyasztása és fagyasztva tárolása
  • Kapacitás: 10 tonna/nap
Szárazárú üzem bővítés

Szárazárú üzem

Beruházó: Surjány Hús Kft.
A beruházás helye: Törökszentmiklós-Surjány
Tervezés: 2010. július-december
Kivitelezés: 2011. február-október

A létesítmény zöldmezős beruházás keretében került megvalósításra, a Surjány Hús Kft. telephelyén.

Az előregyártott v.b. szerkezetű, hőszigetelő szendvicspaneles épület négy szintből áll. A földszinten szeletelő-csomagoló üzem, készáru raktár valamint a szociális rész került elhelyezésre. A további három szinten találhatók az érlelő klíma helyiségek.

Az üzem főbb jellemzői

  • Alapterület: 1290 m2 (szintenként)
  • Beépített alapterület: 5160 m2
  • Tevékenység: Szárazáru féleségek érlelőse (szárítása), valamint szeletelés-csomagolás, késztermék raktározás, komissiózás
Szeletelő-csomagoló üzem

Készítménygyártó üzem bővítés

A bővítményi rész földszintjén gépterem és pácoló üzem, az emeletem pedig füstülő és érleli klíma került kialakításra.

Főbb adatok:

A bővítmény alapterülete:2×1000 m2
Készítmények:pácolt, füstölt termékek
 szárazáru féleségek
 komissiózás

Készítménygyártó üzem

A meglévő épület átalakításával létesült húsüzem borjú, birka és baromfi alapanyagokból a Halal előírásai szerint gyártja az alábbi termékeket:

  • Döner kebab
  • Sucuk
  • Virsli stb.
Zsírolvsaztó üzem (15 to/nap)
Sertés-marha vágó üzem
Vadfeldolgozó üzem
Húspogácsa gyártó üzem (10 to/nap)

Vadfeldolgozó üzem (Tanulmány)

Megvalósíthatósági tanulmányterv készült zöldmezős Lőttvad feldolgozó üzem létesítésére vonatkozóan.

Alapanyag:

lőtt nagyvad szarvas, őz, vaddisznó, muflon
apróvadak fácán, fogoly, vadnyúl

Főbb technológiai folyamatok:

átvétel
nyúzás (kopasztás)
darabolás-csomagolás
fagyasztás
komissiózás-expediálás

Beépített alapterület:

6.000 m2
Szárazáru kísérleti üzem
Feldolgozó üzem (Tanulmányter)
Vadkészítmény gyártó üzem
Sertés-marha vágó üzem
Készétel gyártó üzem (előterv)
Marhavágó és daraboló üzem
Marhavágó és készítménygyártó
Üzenépület bővítés (3000 m2)
Sertésvágó üzem (60 db/ó)